Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bielsku-Białej

Aktualności

 

Redykołki – najbardziej pracochłonne sery wytwarzane na koniec wypasu. Są odciskane w drewnianych dwustronnych formach w kształcie zwierzątek oraz serc, następnie zanurzane w solance i wędzone. Kolor skórki: słomkowo-lśniący, jasnobrązowy. W smaku redykołki są lekko słone, duża zawartość mleka owczego w małych formach wpływa na dosyć zwartą strukturę tych serów, stąd bywają lekko twarde. Posiada również europejski znak Chronionej Nazwy Pochodzenia.

Redykołka, a także bundz, bryndza i oscypek to typowo sery owcze. Są jeszcze inne sery wyrabiane z mleka mieszanego, w okresie zimowym zazwyczaj z mleka krowiego i wśród nich mamy serki gazdowskie, gołki, pucoki, bruski oraz korbacze.

 

Źródło:

http://seroscypek.pl/bacowka/redykolka 

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka
ul. Komorowicka 48
43-300 Bielsko-Biała

Tel./Fax:  33 812 69 51,
   33 812 45 77

logo slaskie biale rgb

Jednostka Oświatowa Samorządu Województwa Śląskiego

  Godziny otwarcia:
 poniedziałek - piątek  9:00 - 19:00
 sobota  9:00 - 14:00
 

Zapytaj bibliotekarza

 
Pracownia multimedialna:
poniedziałek, środa:  nieczynne
wtorek-piątek:  nieczynne
sobota:  nieczynne
© 2021 Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bielsku-Białej

bip logo