W poniedziałkowe popołudnie (27.02) udało się spotkać w gronie nauczycieli bibliotekarzy i młodzieży szkół ponadpodstawowych powiatu cieszyńskiego w ramach Międzyszkolnych Popołudni Literackich. Zgodnie z przyjętą zasadą, że każde popołudnie poświęcamy innemu zakresowi książek, tym razem umówiliśmy się na książki kulinarne. I tak były książki nasze tj. stela, ale i kuchnia włoska, hiszpańska, portugalska, angielska, wegetariańska i wiadomo słodkości. Od naszych dymfoków, przez portugalską propozycję, również naszej kaszanki, ale tu z ananasem, po ciasteczka i czekolady. Zaś na stole mieliśmy trochę słodyczy, w tym Pão de Ló. Kto był, wie o co chodzi, a kto nie był, niech żałuje.
Trzeba też dodać, że jak przystało w Roku Mikołaja Kopernika, gościliśmy w cieszyńskim „Koperze”, za co serdecznie dziękujemy! Zaś jak mówi utwór pewnego Nerda „książkę smakować warto”, więc już zapraszamy na następne Popołudnie!
Autor/Wydawca |
Tytuł |
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie |
Przekąski i wypieki. Smaki i smaczki cieszyńskiego „Gastronoma” |
Wybór i opracowanie przepisów Renata Duczyńska-Surmacz |
Wiosna wege. Zdrowa, smaczna i na czasie |
Wanda Bednarczuk |
Sałatki i grill. 84 przepisy. Nowoczesne, proste, tanie, pyszne |
Beata Biały, Ewa Olejnik |
Twarożek Białej Damy i inne dania prosto z bajki |
Jacqueline Bellefontaine |
Cookshelf Chocolate |
Hans Blocher |
Ciasta. Bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne |
Carla Bardi, Claire Pietersen |
Złota księga czekolady |
Jadwiga Oszelda |
Zdrowie na talerzu |
Zamek Cieszyn |
Cieszyńskie ciasteczka |
Olia Hercules |
Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna |
Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage |
Smak |
Yotam Ottolenghi |
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy |
Bartek Kieżun |
Hiszpania do zjedzenia |
Bartek Kieżun |
Portugalia do zjedzenia |
Jamie Oliver |
5 składników. Gotuj szybko i łatwo |
Jamie Oliver |
Jamie gotuje po włosku |
Jamie Oliver |
Wege |
Jamie Oliver |
Superfood na co dzień. Co jeść, by dobrze się czuć |
Jamie Oliver |
30 minut w kuchni |
Elyse Resch, Evelyn Tribole |
Jedzenie intuicyjne. Bez radykalnych zasad, zakazów i diet |
George Zaidan |
Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy |
Polecane na spotkaniu książki zebrała: Agata Chromik