Ułatwienia dostępu

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bielsku-Białej

Znak Herbowy - Wojewodztwo Sląskie

znak herbowy KOLOR NA BIALE TLO

Międzyszkolne Popołudnia Literackie

 

W poniedziałkowe popołudnie (27.02) udało się spotkać w gronie nauczycieli bibliotekarzy i młodzieży szkół ponadpodstawowych powiatu cieszyńskiego w ramach Międzyszkolnych Popołudni Literackich. Zgodnie z przyjętą zasadą, że każde popołudnie poświęcamy innemu zakresowi książek, tym razem umówiliśmy się na książki kulinarne. I tak były książki nasze tj. stela, ale i kuchnia włoska, hiszpańska, portugalska, angielska, wegetariańska i wiadomo słodkości. Od naszych dymfoków, przez portugalską propozycję, również naszej kaszanki, ale tu z ananasem, po ciasteczka i czekolady. Zaś na stole mieliśmy trochę słodyczy, w tym Pão de Ló. Kto był, wie o co chodzi, a kto nie był, niech żałuje.

Trzeba też dodać, że jak przystało w Roku Mikołaja Kopernika, gościliśmy w cieszyńskim „Koperze”, za co serdecznie dziękujemy! Zaś jak mówi utwór pewnego Nerda „książkę smakować warto”, więc już zapraszamy na następne Popołudnie!

 

#Osuch #Koper #LOTE #ZST 

 

Autor/Wydawca

Tytuł

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie

Przekąski i wypieki. Smaki i smaczki cieszyńskiego „Gastronoma”

Wybór i opracowanie przepisów Renata Duczyńska-Surmacz 

Wiosna wege. Zdrowa, smaczna i na czasie

Wanda Bednarczuk

Sałatki i grill. 84 przepisy. Nowoczesne, proste, tanie, pyszne

Beata Biały, Ewa Olejnik

Twarożek Białej Damy i inne dania prosto z bajki

Jacqueline Bellefontaine

Cookshelf Chocolate

Hans Blocher

Ciasta. Bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne

Carla Bardi, Claire Pietersen

Złota księga czekolady

Jadwiga Oszelda

Zdrowie na talerzu

Zamek Cieszyn

Cieszyńskie ciasteczka

Olia Hercules

Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna

Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage

Smak

Yotam Ottolenghi

Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy

Bartek Kieżun

Hiszpania do zjedzenia

Bartek Kieżun

Portugalia do zjedzenia

Jamie Oliver

5 składników. Gotuj szybko i łatwo

Jamie Oliver

Jamie gotuje po włosku

Jamie Oliver

Wege

Jamie Oliver

Superfood na co dzień. Co jeść, by dobrze się czuć

Jamie Oliver

30 minut w kuchni

Elyse Resch, Evelyn Tribole

Jedzenie intuicyjne. Bez radykalnych zasad, zakazów i diet

George Zaidan

Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy

 

Polecane na spotkaniu książki zebrała: Agata Chromik

 

nprcz logotyp poziomy rgb

 

Godziny otwarcia:
poniedziałek - piątek     9:00 - 19:00
sobota 9:00 - 14:00